Skip to content

Hosomaki Salmon

Tekst alternatywny demo

Hosomak z surowym łososiem

Skład: filet z surowego łososia, ryż przygotowana do sushi, nori (prażony płatek sprasowanego wodorostu). Takie sushi można polać słodkim sosem kabayaki i posypać prażonym sezamem lub furikake. 

Gramatura potrawy: od 140 – 160 gramów 

Sposób krojenia: 8 równych sobie kawałków, które pojedynczo, bardzo wygodnie mieszą się w ustach na jeden raz. 

Uwagi: zamoczenie całego kawałka w sosie sojowym lub duża ilość wasabi spowoduje bardzo mocne ograniczenie odczuwania delikatnego smaku surowego łososia i dobrze doprawionego ryżu.     

Tradycyjnie sushi można spożywać palcami lub pałeczkami, z dodatkiem lub bez dodatku sosu sojowego, wasabi i imbiru. 

Do sushi podaje się sos sojowy do maczania lub zakrapiania w celu podkreślenia smaku składników o niskiej zawartości soli (ważne szczególnie w przypadku ogórków, awokado itp.), zielony chrzan wasabi o intensywnym smaku (ważny w szczególności dla podkreślenia smaku  surowego tuńczyka) oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach po jednym listku) pomiędzy różnymi rodzajami rolek w celu oczyszczenia kubków smakowych i uwrażliwienia ich na pełne postrzegania delikatnych smaków ich postrzegalnych składników.

Uwaga! Spożywanie sosu sojowego i wasabi nie jest koniecznością! Dobrze zrobione sushi, a więc dobry w smaku i dobrze przygotowany ryż (odpowiednio ugotowany, wystarczająco słony, delikatnie kwaśny i odpowiednio słodki, idealnie dobrane składniki, odpowiednie sosy, posypki i dodatki powinny stworzyć potrawę, która nie potrzebuje żadnych dodatków, aby obronić się swym wyjątkowo delikatnym, ale zarazem jednoznacznym i wyważonym smakiem.

Proszę pomimo przyzwyczajeń i już odciśniętych wzorców zachowań spróbować pominąć zamaczania każdego kawałka sushi w sosie sojowym. Butelki japońskiego sosu sojowego są tak zbudowane aby po zatknięciu jednej dziurki można było opuścić na środek położonego bokiem na talerzyku kawałka jedną kropelkę sosu sojowego, bo właśnie taka jego ilość w zupełności wytacza, by ewentualnie poprawić smak 30 gramów tej potrawy osobie preferującej bardziej słone rzeczy.   

Uwaga! Słony sos sojowy i ostrzy chrzan zbyt mocno wpływają na smak i niwelują wiele delikatnych wrażeń smakowych, które bez ich nadmiernego towarzystwa mogą pojawić się na Państwa podniebieniu i miło każdego zaskoczyć.

Okinawa – Akademia dobrego smaku!